Vand til markvanding

Vand til markvanding - SEGES Projektsitet

Det er formålet at sikre mere vand til markvanding uden negative miljøpåvirkninger på vandløb og våd natur. Målet er at udvikle og beskrive mindst tre løsninger, der kan sikre vand til markvanding, hvor øget vanding ellers ikke er mulig. Det er endvidere målet at udbrede et godt kendskab til løsningerne.

Der vil blive arbejdet med følgende løsningsmuligheder: 1) Markvanding med opmagasineret overskudsnedbør fra vinterhalvåret, 2) Klimasøer i landskabet, der kan sikre øget vandføring i vandløbene i tørre perioder og 3) Udpumpning af vand i vandløbene i tørre perioder i tørre år. Der foretages en opsamling af eksisterende viden i ind- og udland om teknologier og tiltag, der vurderes at være egnede. Løsningerne analyseres med hensyn til styrker, svagheder, barrierer for implementering og mulige synergieffekter, specielt i forhold til også at kunne begrænse udledningen af kvælstof og fosfor fra dyrkede arealer samt med hensyn til at øge naturindholdet i landskabet. Løsningerne videreudvikles og tilpasses. Der udarbejdes tekniske beskrivelser i form af produktblade.

Anlægs- og driftsomkostninger estimeres og afledte effekter kvantificeres bedst muligt. For et udvalgt opland gennemføres en analyse, hvor egnede placeringer af udvalgte løsninger identificeres og kortlægges. Det vil ske i et tæt samarbejde med kommunen i området. Potentialet for mere vand til markvanding og de afledte effekter estimeres for hele oplandet. Analysen opskaleres til landsplan under hensyntagen til forholdene i forskellige områder af landet. Der gennemføres et informationsmøde for landmænd, kommuner og andre interessenter, hvor løsningsmulighederne præsenteres og drøftes. Der udarbejdes en samlet rapport med dokumentation af effekter og beregninger samt artikler, mødeindlæg og videoklip. Det forventes, at driftsresultatet kan øges med 30 t.kr. i gennemsnit pr. år på 10 pct. af heltidsbedrifterne.

Hvis en landmand påtænker at anlægge et virkemiddel til at sikre sig mod oversvømmelser på sin ejendom, skal landmanden være opmærksom på de juridiske udfordringer, der skal håndteres i forbindelse hermed.
Ringe nedbør den seneste måned udløser tidligt behov for markvanding i overvintrende afgrøder på grovsandet jord.
Se eller gense slides fra webinaret "Marvanding og vandreservoirs"
Indlæg på møde i oktober 2020 for landmænd og konsulenter, der arbejder med markvanding. I indlægget præsenteres vandreservoirs som et muligt virkemiddel til både at sikre vand til markvanding og til at fjerne kvælstof fra drænvand.
Der er foretaget en analyse af potentialerne i henholdsvis vandreservoirs til vanding og klimasøer i forhold til, hvorvidt de kan løse de udfordringer, Holstebro Kommune har med lav vandføring i nogle vandløb som følge af indvinding til markvanding.
Produkbladet beskriver grundvandsudpumpning til vandløb som virkemiddel til at sikre mere vand til markvanding.
Etablering af en klimasø kan sikre, at der tilføres ekstra vand til vandløbet i tørre perioder med lav vandføring. Artiklen præsenterer muligheden for at anvende klimasøer som et virkemiddel til at sikre ekstra grundvand til markvanding.
I regnearket er det muligt på baggrund af oplysninger om reservoirets størrelse, drænafstrømning samt kvælstofkoncentration at beregne hvor meget kvælstof der fjernes fra drænvandet, når det opmagasineres og anvendes til markvanding.
Opslag på facebook. I denne video kan du se, hvad et drænvandsreservoir er.
Produkbladet beskriver vandreservoirs som virkemiddel til at sikre mere vand til markvanding.
På webinaret kan du høre om to alternative løsninger: 1) Markvanding med opmagasineret vanding fra dræn og/eller vandløb og 2) Klimasøer i landskabet for at hindre udtørring af vandløb i tørre peri-oder. Potentialet for udbredelsen er vurderet i et konkre

© 2021 - SEGES Projektsitet